Koka egen buljong...

Hälsofördelar med benbuljong

 

Skyddar leder

Benbuljong är en av världens bästa källor till naturligt kollagen, proteinet som finns i ryggradsdjur - i sina ben, hud, brosk, ledband, senor och benmärg. När vi blir äldre upplever våra leder naturligtvis slitage och blir mindre flexibla.
Varför spelar det någon roll? När vi åldras minskar brosk som det blir attackerat av antikroppar (åldersrelaterad nedbrytning av ledbrosk). När benbuljong sjuder läcker kollagen från djurdelarna in i buljongen och blir lätt absorberbara för att hjälpa till att återställa brosk.
En av de mest värdefulla komponenterna i benbuljong är gelatin, som fungerar som en mjuk kudde mellan ben som hjälper dem att "glida" utan friktion. Gelatin ger oss också byggstenar som behövs för att bilda och bibehålla starka ben, vilket bidrar till att pressa bort åldrande leder och stödja heathy mineraltäthet.
Forskning som gjordes av institutionen för näring och idrottsnäring för atleter vid Penn State Universitet fann att när idrottare kompletterade med kollagen under 24 veckor, visade majoriteten signifikanta förbättringar i gemensam komfort och en minskning av faktorer som negativt påverkade atletisk prestanda.

Bibehåller hälsosam hud

Kollagen hjälper till att bilda elastin och andra föreningar i huden som är ansvariga för att bibehålla hudens ungdomliga ton, struktur och utseende. Kollagenintegritet är ackrediterat med att hjälpa till att minska de synliga tecknen på rynkor, minska pösighet och bekämpa olika andra tecken på åldrande. Många rapporterar en minskning av celluliter när man konsumerar mat och kosttillskott som innehåller kollagen, eftersom celluliter bildas på grund av brist på bindväv, vilket gör att huden kan förlora sin fasta ton.
Dubbelblinda, placebokontrollerade studier som undersöker de åldersskyddande egenskaperna hos kollagen har visat att 2,5-5 gram kollagenhydrolysat (CH) som används bland kvinnor i åldern 35-55 en gång dagligen i åtta veckor, stöder hudens elasticitet, hudfuktighet, torrhet och hudhårdhet. Vid slutet av endast fyra veckor uppvisade de som använde kollagen en statistiskt signifikant förbättring jämfört med de som använde en placebo med avseende på hudfuktighet och avdunstning av huden samt märkbara minskningar av tecken på accelererad åldring, alla med liten eller små biverkningar.

Bra för mage och tarm

Studier visar att gelatin är fördelaktigt för att återställa styrkan i tarmen och bekämpa livsmedelskänslighet (som till vete eller mejeri), vilket hjälper till med tillväxten av probiotika (bra bakterier) i magen och stödjer hälsosamma inflammationsnivåer i mag-tarmkanalen. En rapport som publicerades i Journal of Clinical Gastroenterology fann att gelatin effektivt stöder tarmhälsa och integritet.
Benbuljong smälter lätt och lugnande mot matsmältningssystemet, till skillnad från många andra livsmedel, vilket kan vara svårt att helt bryta ner. En mat är trots allt verkligen användbar om vi har möjlighet att absorbera dess näringsämnen.
Studier har visat att hos personer med matsmältnings obalanser minskar serumkoncentrationen av kollagen. (5) Eftersom aminosyrorna i kollagen bygger vävnaden som leder kolon och hela GI-kanalen, kan kompletterande med kollagen stödja en sund matsmältningsfunktion.

Stödjer immunsystemets funktion

En av de mest anmärkningsvärda sakerna om benbuljong är dess hjälpande effekt på mage- tarmsystem. Läckande tarm uppträder när ospädda partiklar från mat sipprar genom små öppningar i försvagat tarmfoder och går in i blodomloppet, där immunsystemet detekterar dem och blir hyperaktivt. Detta ökar inflammation och leder till dysfunktioner överallt, eftersom immunsystemet släpper ut höga halter av antikroppar som orsakar ett autoimmunlikt svar och angriper frisk vävnad.
benbuljong är en av de mest fördelaktiga livsmedel att konsumera för att återställa maghälsan och därför stödja immunsystemet funktion och hälsosamt inflammationssvar. Kollagen/gelatin och aminosyrorna prolin, glutamin och arginin hjälper till att täta dessa öppningar i tarmen och stödjärnsintegriteten. Traditionellt gjorda benbuljonger antas stödja hälsosamt inflammatoriskt svar och normal immunförsvarsfunktion. Benbuljong kan även främja hälsosam sömn, öka energi under dagen och stödja ett hälsosamt humör.

Hjälper metabolismen och främjar anabolism

Benbuljong är ett utmärkt sätt att få mer glutation, vilket studier visar, spelar viktiga roller i antioxidantförsvar, näringsämnesomsättning och reglering av cellulära händelser. En 2004 studie publicerad i Journal of Nutrition säger att glutationens roller och fördelar innefattar reglering av genuttryck, DNA- och proteinsyntes, cellproliferation och apoptos, signaltransduktion, cytokinproduktion och immunsvar.
Aminosyror som finns i benbuljong har många metaboliska roller, inklusive byggande och reparation av muskelvävnad, stödjande benmineraldensitet, ökning av näringsabsorption och syntes samt upprätthållande av muskel- och bindvävshälsa. Glycin som finns inom kollagen hjälper till att bilda muskelvävnad genom att omvandla glukos till användbar energi, plus det saktar brosk, vävnad och muskelförlust i samband med åldrande genom att förbättra kroppens användning av antioxidanter. Studier har visat att glycin skyddar skelettmuskelförlusten och stoppar uttrycket av gener som är associerade med åldersrelaterad muskelproteinuppdelning.
Glutamin är en annan aminosyra som är viktig för en hälsosam ämnesomsättning, eftersom det hjälper oss att behålla energi genom att skicka näringsämnen, inklusive kväve, till våra celler. Arginin har också rollen att bryta ner kväveoxiden som hjälper till att förbättra cirkulationen och skickar blod och näringsämnen till celler i hela kroppen, vilket förbättrar muskel- och vävnadsintegriteten och främjar normal sårläkning.

Ökar avgiftningen

I vår västerländska värld utsätts vi för en rad miljögiftiga ämnen, bekämpningsmedel, konstgjorda ingredienser och kemikalier. Medan människokroppen har sitt eget sätt att avgifta sig från tungmetaller och andra toxiska exponeringar har den ofta svårt att värja sig vis stora mängder kemikalier. Benbuljong anses vara ett kraftfullt avgiftningsmedel, eftersom det hjälper matsmältningssystemet att utvisa avfall och främjar leverns förmåga att avlägsna toxiner, hjälper till att upprätthålla vävnadsintegriteten och förbättrar kroppens användning av antioxidanter.
Benbuljong innehåller kalium och glycin, som stöder både cellulär och leveravgiftning.
Några av de sätt på vilka benbuljong ökar avgiftningen är att man levererar svavel (speciellt när man lägger till grönsaker, vitlök och örter i buljongen) och glutation, vilket är ett fas II-avgiftningsmedel som sänker oxidativ stress. Stanford University's Preventive Research Center har funnit att glutation hjälper till med eliminering av fettlösliga föreningar, särskilt tungmetaller som kvicksilver och bly. Det bidrar också till absorptionen av olika näringsämnen, användningen av antioxidanter och med leverrensningsfunktioner. Benbuljong ökar också intag av väsentliga mineraler, som verkar som kelatorer för att avlägsna toxiner genom att stoppa tungmetaller från att fästa till mineralreceptorer.

Läs mer om benbuljongens näringsinnehåll genom att klicka här

Kontakta oss